22 χρόνια από την τραγωδία του Σάμινα

Πέρασαν κιόλας 22 χρόνια από την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία, της νεότερης Ελλάδας και την 3η μεγαλύτερη στα τελευταία 100 χρόνια. Το ΕΞΠΡΕΣ Σάμινα εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος με τελικό προορισμό τους Λειψούς, όμως το βράδυ της 26η Σεπτεμβρίου 2000, δεν θα προλάβαινει να δέσει ούτε καν στην Πάρο.


Η ώρα ήταν 22:12, όταν το καράβι, αντί να περάσει κανονικά δίπλα από τις νησίδες Πόρτες, προσκρούει επάνω τους, με αποτέλεσμα μόλις 25 λεπτά αργότερα να βυθιστεί. Οι άνεμοι που έπνεαν εκείνο το βράδυ ήταν 8 μποφόρ. Κατευθείαν οι ψαράδες της Πάρου και της Αντιπάρου σπεύδουν να σώσουν όσους μπορούν. 533 άνθρωποι, 472 επιβάτες και 61 πλήρωμα βρίσκονταν στα αγριεμένα νερά της Πάρου.


Πολλοί τότε κατηγόρησαν πως ο Πλοίαρχος και ο Ίππαρχος του πλοίου αντί να είναι στην γέφυρα έβλεπαν τον αγώνα του Παναθηναϊκού με το Αμβούργο, για την φάση τους ομίλους του Champions League.


Από το λιμάνι της Πάρου, ο Λιμενάρχης της Δημήτριος Μάλαμα, με καταγωγή από το Κουτσοχεράδο, σημερινό Χίμαρρο Νάξου, θα υποστεί ανακοπή καρδιάς και θα χάσει την ζωή του.


Εκτός του Λιμενάρχη όμως, την τελευταία τους πνοή θα αφήσουν και 81 άνθρωποι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να σωθούν από την μανία της θάλασσας.


Οι τιμωρίες μηδαμηνές για όλους όσους ευθύνονταν, όμως αλήθεια, ποια μπορεί να είναι η τιμωρία για 81 νεκρούς από ναυάγιο, λίγα μόλις μίλια μακριά από ένα μεγάλο λιμάνι των Κυκλάδων;


Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ηρωωποίησε τους ψαράδες της Πάρου και της Αντιπάρου, τάζοντας τους πράγματα και θάματα, μόνο που από τότε και για 22 χρόνια, ακόμα γίνονται πράξη. Το μόνο που άλλαξε από τότε, είναι πως πλέον είναι υποχρεωτικό σε όλα τα καράβια, να ενημερώνουν τους επιβάτες, ώστε αν χρειαστεί πως θα κινηθούν κατά την διάρκεια κάποιου ναυαγίου.


22 χρόνια... 82 νεκροί... ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Σχόλια